Verslag jeugdclubkampioenschappen 2024

Op zondag 11 februari werden de jeugdclubkampioenschappen gespeeld. Maar liefst 30 jeugdleden streden met elkaar om de medailles in de onderdelen Jongens Enkel, Meiden Enkel en Dubbel. Om 9:00 werd er gestart met de singles in 3 categorieën bij de jongens en 2 categorieën bij de meiden. De jeugdleden speelden wedstrijdjes van 2x 5 minuten en wisselden halverwege van kant, zodat de kant geen invloed kon hebben op de uitslag. Alleen de jongens in de 1e single categorie speelden een wedstrijd die ging om 2 gewonnen games, zoals zij in de competitie gewend zijn. Na afloop van de partij werden de scores ingeleverd bij de wedstrijdtafel en na een aantal rondes moesten de finales bepalen wie clubkampioen 2024 zou worden.

Bij de meiden was er een poule met beginners en een poule met competitiespelers. Helaas was er 1 afzegging in de beginnerspoule, waardoor er maar 1 wedstrijd overbleef en dat was dus gelijk de finale. Om toch een beetje wedstrijdgevoel te krijgen werd besloten om deze partij ook over 2 gewonnen games te spelen. De wedstrijd ging tussen Loïs en Valerie, die allebei dit seizoen bij BCN zijn komen spelen. Het werd een gelijk opgaande wedstrijd, die pas in de derde game werd beslist. Loïs kwam als winnaar uit de bus rollen, maar Valerie mag trots op haar tweede plaats zijn!
Bij de competitie spelende dames waren er 2 poules van drie speelsters. Van iedere poule speelden de nummers 1 en 2 in een kruisfinale tegen elkaar. In de eerste halve finale won Yenthe van Emma. In de tweede halve finale won Ghislaine van Ilse, die net niet voor een stunt wist te zorgen. De finale tussen Yenthe en Ghislaine werd gewonnen door Yenthe.
In de derde jongens categorie speelden ook veel kids die nog niet zo lang op badminton zitten en jonge spelers die niet of nog niet zo lang competitie spelen. In deze categorie 2 poules met 4 spelers en dus ook halve finales tussen de nummers 1 en 2 van de verschillende poules. In poule A won Juliano al zijn wedstrijden en werd Quinten tweede. In poule B won Gabriël al zijn wedstrijden en werd Nathan tweede. De halve finale tussen Nathan en Juliano ging zo gelijk op, dat er een beslissend punt moest worden gespeeld toen de 10 minuten voorbij waren. Nathan won het punt en pakte daarmee een finaleplaats. De andere halve finale tussen Gabriël en Quinten was net zo spannend. Quinten wist deze halve finale te winnen en stond tegenover Nathan in de finale. Nathan wist de finale te winnen en pakte de gouden medaille.
In de tweede jongens categorie speelden competitiespelers uit de klasse Goud en D, aangevuld met oudere jeugdleden uit de dinsdagavond groep. Er waren 3 poules die werden gewonnen door Jesse, Elias en Daniël. Thomas Walthaus speelde als beste nummer 2 ook de halve finale. Jesse verloor in de halve finale van Thomas en Elias wist van Daniël te winnen. De finale tussen Thomas en Elias werd met overmacht door Elias gewonnen.

In de eerste jongens categorie speelden Tobias, Hugo en Thomas van Houwelingen samen drie wedstrijden om te bepalen wie de winnaar zou worden. In de eerste wedstrijd won Tobias in 2 games van Thomas, die met 23-21 in de tweede game wel dicht bij game winst was. De volgende partij ging tussen Thomas en Hugo en in deze partij wist Thomas wel de tweede game te winnen, waardoor er een derde game gespeeld moest gaan worden. De derde game werd overtuigend door Hugo gewonnen. De wedstrijd tussen Tobias en Hugo kon worden beschouwd als de finale, want de winnaar van deze partij zou zich clubkampioen mogen noemen. Het werd een zinderende eerste game, die lange tijd gelijk opging. Het was verrassend Hugo die met 23-21 de eerste game wist te winnen. In de tweede game pakte Hugo een 20-12 voorsprong en leek het snel beslist, maar Tobias perste er nog een slotoffensief uit. Maar als je tegenstander al op 20 punten staat, dan is iedere fout fataal. De fout kwam op 17-20, toen Tobias de shuttle uitslag, waarmee Hugo kampioen werd.
Na de singles werden de dubbels gespeeld. Bij het maken van de koppels wordt een sterke speler aan een jongere speler gekoppeld. Er waren 2 poules met beginnende spelers en 3 poules met ervaren spelers. Na 3 wedstrijden per poule volgde er nieuwe poules met alle nummers 1 in een eigen poule, net als een eigen poule voor de nummers 2 en 3. Bij de beginnende spelers wonnen Jao en Pieter het goud en Jayden en Juliano het zilver. Bij de prijsuitreiking waren de winnaars nog omgedraaid, maar dat is later uitgezocht en hersteld.
In de poule met nummers 1 van de ervaren spelers streden de volgende dubbels om het goud en zilver: Tobias met Thijn, Hugo met Tim en Thomas met Aaron. De eerste twee wedstrijden in deze poule werden verloren door Hugo en Tim, daardoor was de laatste wedstrijd tussen Tobias met Thijn en Thomas met Aaron een finalewedstrijd geworden. Thomas en Aaron werden de winnaars van die partij en wonnen de gouden medailles.
De trainers en familie hebben deze dag enorm genoten van de strijdlust van alle kinderen en daarom was er voor de spelers die niet in de prijzen waren gevallen toch een mooie medaille als aandenken aan deze mooie clubkampioenschappen.