Onze geschiedenis 

In 1979 werd BCN opgericht. In de begin periode tot nu is er natuurlijk veel gebeurd. In het seizoen 2019-2020 vierden we ons 40-jarig bestaan.

De accomodatie

BCN is opgericht op 1 november 1979 door Huibert Jacob Eip, Caroline Arkesteijn - de Haan en Peter Onno van Triet. Wat begon als een vriendenclubje, dat trainde en speelde in de gymzalen aan de Rijskade en het Goudmos, groeide al snel uit tot een volwassen vereniging. De club huisvestte zich daarom al snel in de Ringvaarthal. In juli 1994 ging de Ringvaarthal volledig in vlammen op. De vereniging was genoodzaakt tijdelijk onderkomen te zoeken en vond deze in de sportzalen van het Revius college in Zevenkamp en Sport en Cultureel Centrum Swanla in Zevenhuizen. Deze situatie kostte de vereniging helaas een aanzienlijk aantal leden. Zo’n 2 jaar later kon de toen nieuwe Parkzoomhal in gebruik genomen worden. Hier groeide BCN tot haar huidige omvang.

Voorzitters

  

Zoals iedere vereniging, heeft ook BCN de nodige voorzitters gehad. BCN is gestart met Siny Schoenmakers, die al snel werd opgevolgd door Bert van Gent. Na het 1ste lustrum nam Hans Waldekker de taak over. Hans heeft veel voor de vereniging gedaan, zo werden er diverse commissies opgericht en uitgebreid. Hierna zaten ook nog voorzitters als Paul Nunes, Ben Volder, Frank Bokhorst, Peter van der Heij, Hans Bakker, Martijn van Lochem, Meint Veldstra, Bart Otte en Peter Korbee die zich ook met hart en ziel voor de vereniging hebben ingezet. Luc Biemans heeft de afgelopen jaren het stokje overgenomen en is in seizoen 2018-2019 afgezwaaid. Momenteel zijn we op zoek naar een nieuwe voorzitter die de vereniging verder wil leiden.

Trainers en competitie

 

BCN begon in 1980 met 2 competitieteams onder leiding van Hans Bakker. Een jaar later werden dat al 4 teams en zo groeide het aantal steeds verder. Hans Bakker werd opgevolgd door Joke Hofman en na 4 jaar de senioren te hebben getraind ging zij jeugd van BCN trainen. Dick Korenhof volgde haar daarom op om de senioren te trainen. Daarna volgden o.a. trainers als Jan Timmer, Ed van Lingen voor de senioren en Sandra van de Berg, René Janssen en Wim Offermeyer voor de jeugd. De trainers van de laatste jaren voor de senioren zijn Roy Kneefel, Edward van de Heuvel, Ron Scheepe, Soeris Gharbharan, Arthur Jansma, Hans van Ham en Arnoud van Amersfoort, Daan Tahitu, Demi Brehler en Dennis Eversdijk. Momenteel is Hans Bakker onze seniorentrainer. Daarnaast hebben we jeugdtrainers Pim Vente, Rolf Til en Richard Val die zich elke week weer inzetten om onze jeugd te laten groeien. 

In seizoen 2023-24, heeft de vereniging 1 wedstrijd spelende herenteam in de najaarscompetitie bij de senioren.

 

Het hoogste niveau wat onze vereniging ooit speelde, was derde divisie in 2002 en in 2017/18. Ons huidige 1ste en 2e team spelen momenteel (2021/22) beide in de vierde divisie. Hoewel BCN best ambities heeft, kan binnen onze vereniging natuurlijk op ieder niveau worden gespeeld. Zo zijn de teams terug te vinden in bijna iedere klasse. Ook de recreanten kunnen training krijgen om zich de verschillende slagtechnieken en spelinzichten eigen te maken.

Liefde voor en door de badmintonsport

Badminton is een leuke sport en BCN een ontzettend gezellige vereniging. Veel koppels hebben elkaar ontmoet op of naast de baan. Inmiddels samenwonend of getrouwd en kinderen gekregen. Waar een sportvereniging al niet goed voor kan zijn.

En ook verdriet

Zoals in ieder bestaan zijn er naast vele leuke en mooie momenten ook treurige momenten geweest die diepe sporen achterlieten binnen de vereniging. Velen van ons herinneren zich het overlijden van Fred Jongenelen, in de sporthal tijdens het spelen van een gezellig potje badminton, nog goed. Een aantal weken later werd BCN opnieuw opgeschrikt door een bericht over het overlijden van het 16-jarig jeugdlid Rene Picard. In 2011 hebben wij afscheid moeten nemen van ons erelid Meint Veldstra en in 2012 ons lid Ed Hoppezak. In 2015 verloren we veel te vroeg onze zeer gewaardeerde voormalige zaalbeheerder Jan Speksnijder die nog maar net van zijn pensioen aan het genieten was. In 2018 verloren wij een zeer gewaardeerd lid Hans Niersman en is heel plotseling Annie Kuiper van ons heen gegaan. Annie was al enige jaren uit beeld van menig BCN speler maar is jaren lang onze rots in de branding geweest als bestuurslid/penningmeester. Meest recent is het overlijden van Ben Volder eind september 2021. Ben was erelid, oud- speler, -bestuurslid en -voorzitter. Deze mensen blijven in herinnering van vele BCN’ers.

Tot slot

Er zal altijd nog veel meer te vertellen zijn over een vereniging die al bijna 40 jaar bestaat. Maar natuurlijk is het gewoon ook vooral leuk om met elkaar op de baan, of in de bar met een glaasje, deze herinneringen op te halen. Op vrijdag 1 november 2019 vond de BCN Reunie plaats met een grote opkomst oud- en huidige leden! Het was een daverend succes waarbij veel mooie herinnering werden opgehaald. We willen iedereen hartelijk bedanken die aanwezig konden zijn bij deze reunie.